Stel: we worden uitgenodigd voor een briefing, bijvoorbeeld met een telefoontje van een externe pitchbegeleider of door de potentiele opdrachtgever zelf.
Het eerste gesprek begint meestal zo: ‘wij zijn op zoek naar een nieuw bureau en willen graag een afspraak maken om kennis te maken. Daarna gaan we met een paar bureaus verder om tot een uiteindelijke keuze te komen’.
Kortom: het spel is op de wagen.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een goed beeld te krijgen van de aard van de competitie en het speelveld. Het is ook belangrijk dat de initiatiefnemers van Kippenvel zich, direct vanaf het eerste contact, onderscheiden met een professionele aanpak. Het initiatief Kippenvel heeft daarom naast een pitchcode een handige checklist opgesteld. Hierin staan de belangrijkste vragen, gerangschikt naar urgentie.

Een aantal zaken zijn belangrijk om te weten voor de besluitvorming om wel of niet mee te doen. Die kun je dus het beste direct bij de eerste uitnodiging stellen. Andere vragen zijn relevanter nadat je besloten hebt om op de uitnodiging in te gaan.
Kortom, deze checklist is bedoeld om bureaus te helpen om weloverwogen en succesvol professioneel te pitchen.

Vragen om direct te stellen
1. Wat is de aanleiding voor deze pitch?
2. Gaat het om een nieuwe strategie of worden er creatieve voorstellen gevraagd?
3. Gaat het om een eenmalig project of een meerjarige relatie?
4. Welke bureaus zijn uitgenodigd voor de pitch?
5. Hoe ziet de planning er uit?
(briefing, presentatie, besluitvorming)
6. Is er sprake van een pitchvergoeding?

Vragen die later gesteld kunnen worden
7. Wat is de aard van het account? (scope of work/soort werkzaamheden en inschatting budget)
8. Op basis van welke criteria wordt besloten over het winnende bureau en welke personen zijn betrokken bij de besluitvorming over het winnende bureau?
9. Hoe gaat de mogelijke samenwerking na de pitch er uit zien; welke rol krijgt het winnende bureau en met welke bureaus zal worden samengewerkt?
10. Wordt deze pitch openbaar gemaakt en hoe wordt de uitslag gecommuniceerd?