Opdrachtgever: AutoRAI 2015
Concept en realisatie: Kubik, Rob Minderman

Amsterdam, 30 April 2015 – De afgelopen editie van de AutoRAI 2015 is succesvol verlopen. De nieuwe opzet, zoals ontworpen en uitgevoerd door Kubik, is goed ontvangen door zowel exposanten als bezoekers. Maar liefst 49 automerken presenteerden zich in een unieke opzet voor de beurs; een overkoepelend design waarin alle deelnemers zich gelijkwaardig presenteerden aan ruim 290.000 bezoekers.

Het ontwerp voor de tentoonstelling kwam voort uit de wens van de Nederlandse auto-importeurs om aanzienlijk goedkoper te exposeren zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van de beurs en de merken. Met deze opdracht gingen de designers van Kubik aan de slag en de oplossing bleek even fraai als doeltreffend: de traditionele grote achterwanden van de autostands werden naar voren gehaald en als vrij hangende mega billboards in het midden van de tentoonstellingshallen van de RAI geplaatst. Hierdoor ontstond een “Gallery” concept waarin de bezoekers de weg naar hun favoriete automerken konden ontdekken.

Niet eerder werd een collectief tentoonstellingsontwerp op een dergelijke schaal voor een autotentoonstelling gerealiseerd. Vanuit het overkoepelende ontwerp was er voldoende ruimte om de individuele identiteit van de deelnemende automerken te integreren. Voor elke deelnemer werd door Kubik een afzonderlijk standontwerp gemaakt waarin de auto’s en de merkbeleving optimaal tot hun recht kwamen. Ook de realisatie werd vanuit een collectieve benadering aangepakt waardoor er een aanzienlijke besparing op de standbouwkosten werd doorgevoerd. In totaal realiseerde Kubik in samenwerking met een zevental geselecteerde tentoonstellingsbouwers zo’n 21.500 m22 aan grafische afbeeldingen geprint.