Opdrachtgever: Camper
Ontwerp en projectmanagement:Kubik, Rob Minderman

Vraag


Het Spaanse schoenenmerk Camper was een van deelnemende boten in de Volvo Ocean Race 2011 – 2012. Om de sponsoring van Camper niet alleen op het water maar ook op het land een goede zichtbaarheid te geven benaderde het design georiënteerde merk de Japanse architect Shigeru Ban. Hij schetste een bijzonder vormgegeven paviljoen, waarbij gebruik werd gemaakt van zijn karakteristieke handelsmerk: karton als constructie materiaal. Aan Kubik werd de vraag voorgelegd om dit ontwerp te realiseren en daarbij rekening te houden met de extreme weercondities die zich voordoen in de havensteden van de Volvo Ocean Race.

Oplossing


Het open, ronde paviljoen met een diameter van 20 meter bestond uit 40 kartonnen kokers van maar liefst 5 meter hoog. Voor een efficiënt transport werden de kokers in elkaar geschoven, maar zij moesten wel slagregens en windkracht 11 kunnen weerstaan. Kubik testte in samenwerking met de TU Delft de draagkracht van kokers en een speciale lak. In samenwerking met de ingenieurs van Tentech werd een het ontwerp gedetailleerd waardoor het paviljoen snel kon worden opgebouwd maar tegelijkertijd was bestand tegen de bijzondere weersomstandigheden van de Volvo Ocean Race.

Resultaat


Het Camper paviljoen was een echte eye catcher in de Race Village van de Volvo Ocean Race. Het werd opgebouwd op vier continenten en overleefde de race in zeer goede conditie. Zo goed dat het in 2015 een permanente plaats krijgt als design studio naast het Camper hoofdkantoor op Mallorca. Het paviljoen werd bekroond als “Best Consumer Event” tijdens de Event Design Award 2012.