Opdrachtgever: De Nederlandsche Bank
Vormgeving, realisatie en eventmanagement: Unicum Communicatie, Uithoorn, Henk-Jan Ven

EEN VERRASSEND KIJKJE ACHTER DE GEVEL VAN DE NEDERLANDSCHE BANK, OP SLECHTS 18 M²

Vraag:


De uitdaging om te mogen werken bij een autoriteit in de financiële markt zoals De Nederlandsche Bank is behoeft geen nadere uitleg. Zou je denken. Het beeld, dat velen echter van De Nederlandsche Bank hebben, is dat van een zwaar beveiligd, onneembaar bastion. DNB heeft er een flinke kluif aan om jaarlijks meer dan 70 vacatures in te vullen met het beste economisch-juridisch talent dat jaarlijks van de universiteiten instroomt op de arbeidsmarkt. Ze gaat voor deze zoektocht op diverse carrièrebeurzen de competitie aan met tientallen andere ongetwijfeld ook interessante werkgevers.

Oplossing:


Hoe origineel is het dan, om de veelal jonge bezoekers reeds op de beurs letterlijk een blik achter de glanzende gevel van De Nederlandsche Bank te gunnen.
Unicum ontwikkelde een voor herbouw geschikt concept met in de hoofdrollen de gevel van het hoofdkantoor en een aantal verrekijkers.
De ultramoderne verrekijkers nodigen uit om een kijkje te nemen richting het imposante gebouw, het zenuwcentrum van de Nederlandse economie. Tot hun verrassing zien de bezoekers in plaats van een telescopische uitvergroting van de gevel een ingebouwd haarscherp (micro)beeldscherm, met korte testimonials van jonge DNB-collega’s én van de president van De Nederlandsche Bank, de heer Klaas Knot. De Heer Knot geeft ruiterlijk toe dat hij als in 1991 afgestudeerde ‘jonkie’ bij zijn eerste stappen binnen DNB niet kon vermoeden waartoe die keuze helemaal zou leiden.
De beursdeelname is een succes met vele spontane positieve reacties. Hoewel de films waren opgedeeld in delen van 1 minuut, bedroeg de gemiddelde individuele kijktijd 3,5 minuut, waarbij jonge mensen bereidt waren geduldig in de rij te wachten op hun beurt.
Vanzelfsprekend heeft dit concept een campagne-vervolg op diverse online-kanalen. Het online-vervolg op dit kijkje achter de schermen wordt in goede samenwerking met De Nederlandsche Bank verder opgepakt.