Opdrachtgever: Eneco – Windlab
Concept, ontwerp en projectmanagement:Kubik, Rob Minderman

Vraag


Wat is duurzame energie en waarom is dit belangrijk? Wat is een windmolen en hoe zorgt die ervoor dat in mijn kamer het licht gaat branden? ENECO ontvangt dagelijks vele van deze vragen en wilde hier meer mee doen. Daarnaast kwamen er regelmatig verzoeken binnen van scholen en scholieren die meer willen weten over windenergie. Het beste kun je deze vragen natuurlijk beantwoorden op de windparken zelf, maar deze zijn verspreid over heel Nederland.

Oplossing


De oplossing was even simpel als doeltreffend: een verplaatsbaar bezoekerscentrum voor verschillende doelgroepen naast de windmolens. Kubik heeft in samenwerking met Eneco hiervoor het Windlab ontwikkeld: een verplaatsbare loods met daarin de basis voorzieningen voor een bezoekerscentrum en een “laboratorium” ruimte waar de grondbeginselen van windenergie worden uitgelegd. Hier kunnen scholieren van groep 7 & 8 en brugklassers uit heel Nederland op een speelse en educatieve manier aan de hand van een lesprogramma proefondervindelijk de werking van wind energie ontdekken.
Speciaal hiervoor opgeleide medewerkers van Eneco zorgen door middel van dit lespakket ervoor dat deze scholieren zoveel mogelijk komen te weten over de werking van windenergie. Interactive exhibits, het zelf maken en testen van kleine windmolens en het bekijken van de binnenkant van een echte, werkende windmolen wordt hierdoor en interessante en vooral leuke manier om kinderen kennis te laten maken met windenergie. Het Windlab wordt tevens gebruikt voor Eneco medewerkers als vergader en seminar ruimte. De website en het lesprogramma worden gebruikt als voorbereiding op dit bijzondere en gratis bezoek aan het Windlab.

Resultaat


Het Eneco Windlab was op de eerste locatie in Etten Leur volledig volgeboekt: 4.000 kinderen verdeeld over 160 klassen met gemiddeld 25 leerlingen bezochten het Windlab, terwijl in eerste instantie de doelstelling lag op zo’n 100 klassen. Als direct gevolg van dit succes wordt in 2015 het Windlab vervroegd op een nieuwe bestemming in Amsterdam weer opgebouwd.