Opdrachtgever: HEINEKEN International
Concept, ontwerp en projectmanagement: oil for live communication, Paul Pennock

Vraag


Heineken is sinds 2006 een van de hoofdsponsors van de UEFA Champions League.Ieder jaar nodigt Heineken een aanzienlijk aantal relaties uit voor een spectaculair weekend in de stad waar de finale wordt gespeeld.Het hoogtepunt is uiteraard de avond van de wedstrijd. De gasten worden vanaf aankomst op vrijdag tot aan de finale-avond opgewarmd voor een spektakel dat door miljoenen ogen wereldwijd wordt bekeken.

In 2014 werd de finale van de UEFA Champions League gespeeld in Lissabon, de stad die bekend staat om het mooie licht en de meeste
zonne-uren per jaar. Heineken koos dat ‘licht’ als thema, en daagde oil uit om daarmee de gasten te verrassen en te entertainen zonder het voetbal te vergeten.
Voor en na de wedstrijd bevinden de Heineken gasten zich in de hospitality ruimte. Voor de wedstrijd om te eten en ‘op te warmen’ voor de wedstrijd en na de wedstrijd om na te praten, te netwerken en afscheid te nemen na een mooi weekend. Daarom werden twee verschillende sferen gecreëerd, zodat de gasten tweemaal verrast zouden worden in een sfeer die altijd heel ‘premium’ moet zijn.

oil werd gevraagd om ontwerp, project management en bouw te verzorgen van Heinekens hospitality ruimte (1.475 m2) in ‘Champions Village’ naast het stadion.

Oplossing


We zochten een oplossing die maakte dat we de gasten konden omringen met bijzonder en speels licht. De grootste belemmering was de zeer beperkte belasting van de spanten van het dak, waardoor we geen traditionele theatrale lichtshow konden maken. Maar dat droeg tevens bij aan het uiteindelijke plan: in de centrale ruimte boden 650 verticale LED sticks een imposant, alles en iedereen omringend schouwspel. Teksten en abstracte voetbalbeelden wisselden elkaar af in een betoverend landschap van licht.
Voordat men echter in deze omgeving kwam, en om de overgang van het lichte Lissabon naar de hospitalityruimte indringend te laten verlopen, kwamen de gasten eerst in een donker entreegebied. Nadat hun ogen gewend waren aan de duisternis, doemden rode sterren op: serveersters droegen jassen met LED sterren en boden een verse Heineken aan!
Twee 10 meter lange Heineken logo’s waren gevuld met een animatie van foto’s van highlights uit het voorbije Champions League seizoen. Als introductie op finale werd een spectaculaire, speciaal gecomponeerde video getoond, een kippenvel moment!

Na de wedstrijd was de sfeer veel feestelijker. De gasten werden nu ontvangen door gastheren en -vrouwen met een discoschort, elk voorzien van 1.200 kleine spiegeltjes. De reflecties ervan gaven een waanzinnig effect. De content op de LED sticks en in de Heineken logo’s veranderde naar een veelheid aan atmosferische animaties. De sfeer was compleet anders dan voor de wedstrijd, waardoor de gasten nogmaals hun ogen uitkeken in dezelfde ruimte.

Resultaat


Heineken meet ieder jaar de resultaten van het UEFA Champions League weekend. De avond van de finale werd als volgt gewaardeerd:
82% van de gasten die de enquete hebben ingevuld hebben aangegeven dat zij hebben genoten van de verschillende sferen voor en na de wedstrijd 98% vond de Heineken hospitality area ‘bijzonder’ 97% van de gasten hebben aangegeven dat zij vonden dat de ruimte de ”premium values” van de Heineken brand uitstraalde 97% van de gasten vonden de kwaliteit van het eten en drinken goed het hele weekend is gewaardeerd met een 9.3, de hoogste score ooit Een van de gasten meldde aan het eind van de avond dat hij het UCL weekend het mooiste weekend van zijn leven vond, op zijn bruiloft na. En hij liep nog recht toen hij de hospitality ruimte verliet ;)