Opdrachtgever: Vialis
Concept, ontwerp en projectmanagement: oil for live communication, Paul Pennock

Vialis ontwikkelt mobiliteitsoplossingen. Het adviseert, bouwt en onderhoudt projecten voor weg, water en spoor met de ambitie om Nederland zo vitaal mogelijk te houden. Het bedrijf heeft een grote naamsbekendheid, maar haar werkterrein verschuift: van de traditionele ‘leverancier van verkeersborden en stoplichten’ naar adviseur in mobiliteit, techniek en toekomst. Vialis heeft de ambitie om te werken aan een omgeving waarin mensen zich ongehinderd voortbewegen met behulp van alle beschikbare technieken. Ze noemen die omgeving metaforisch ‘Vital City’, in plaats van het veelgebruikte ‘Smart City’: mobiliteit moet primair worden benaderd vanuit de mens, niet vanuit de techniek.

Vraag:


Vialis had twee vragen bij haar deelname aan de Intertraffic 2014 in Amsterdam RAI:
1. hoe raken wij in gesprek met de juiste doelgroep?
2. hoe versterken wij het imago van adviseur naast dat van leverancier?

Oplossing:


Kijkend met de ogen van de doelgroep is de manier waarop oil een beursdeelname ontwikkelt. In dit geval realiseerde het zich dat de gewenste doelgroep niet vanzelf naar de Intertraffic gaat. Dan moet je ze verleiden door ze aan te spreken op wat zij jou te vertellen hebben, in plaats van andersom…
Daarom adviseerde oil aan Vialis om de dialoog aan te gaan, vanuit de gedachte dat niemand de mobiliteitsproblematiek van Nederland in z’n eentje oplost. Vialis’ producten werden thuisgelaten: de stand werd gebruikt om te luisteren naar hoe opdrachtgevers en experts mobiliteit zien ontwikkelen, naar hoe zij de ‘Vitale Stad’ voor zich zien. De doelgroep werd voor die gesprekken uitgenodigd, als deelnemer of als toehoorder. Het deel dat niet op de Intertraffic kwam, kreeg een link naar YouTube…
De stand was een studio met decorstukken waarin een talkshow plaatsvond. In tien rondetafelgesprekken discussieerden 80 deskundigen over de hot topics in de mobiliteit, van ‘big data’ tot ‘slim parkeren’. Talkshow host Bert van Leeuwen ondervroeg de gesprekspartners terwijl een professionele crew opnames maakte, het bordje ‘stilte – opname’ verlicht was en het publiek stil luisterde. Zo werd gewerkt aan de ideevorming voor de toekomstige ‘Vital City’.
De opnames werden ter plekke gesneden tot mini-documentaires met de titel ‘Vital City – the making of’. Ze werden dezelfde dag nog online gezet om te delen met de rest van Nederland. Vialis vindt het maatschappelijke doel ervan groter dan haar eigen belang.
oil maakte het concept in co-creatie met Vialis, ontwikkelde het grafische en ruimtelijke ontwerp, verzorgde de uitnodigingen, begeleidde de opnames en regelde alle andere faciliteiten op en rond de stand, waaronder een VIP entree.

Resultaat:


• uitvoering: een onverwacht decor in plaats van een ‘stand’, direct bij binnenkomst van de hal.
• rondetafelgesprekken: veel genodigden van de shortlist voelen zich vereerd en waren enthousiast om aan de discussie deel te nemen.
* viral: de documentaires ‘Vital City – the making of’ worden vanaf YouTube doorgelinkt en op diverse websites geplaatst.
* onderzoeksresultaten: er is een kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan door ExpoResult (www.exporesult.nl) onder de bezoekers van de stand. Daaruit bleek dat Vialis zeer goed heeft gescoord, in het algemeen hoger dan de benchmark!
* sales: Vialis is nu in gesprek met de belangrijke hoofdrolspelers uit de film, met de partijen die zij hebben ontmoet in de studio.

Kort samengevat kun je deze beursdeelname typeren als een platform van uitwisseling van informatie – in plaats van louter zenden. Het thema ‘Vital City – the making of’ werd cross-mediaal ingezet en wordt gedurende twee jaar na de beurs landelijk uitgerold om de discussie levend te houden. Het verheft Vialis van leverancier tot gesprekspartner voor doordachte mobiliteitsplannen.